Varga MagdaA többi, néma csend?

1956 augusztusában kerültem a debreceni Csokonai Színház operatagozatához Budapestről. Most – hogy leírom: 1956 – döbbentem rá, hogy egy történelmi időpontot is rögzít az emlékezésem.

Mensáros Hamletje – nem alakítása, hangsúlyozom Hamletje, olyan katartikus élmény volt számomra, amely további művészi pályafutásomat is befolyásolta. Akkor ott, Debrecenben, azokon a színházi estéken annak a csodának, annak a varázslatnak lehettem szemtanúja, amiért érdemes ezt a hivatást választanunk, és amiről sokszor álmodunk: hogy alkalmassá váljunk a varázslatra. Én szemtanúja lehettem Mensáros varázslatának, amit még emelt Márkus László és Simor Erzsi jelenléte – , és a láthatatlan varázsló, a rendező: Téri Árpád személye, mert ez a Hamlet felülmúlta minden addigi elképzelésemet. Ahogyan az Írás mondja: És az Ige testté lett.

Jelenség volt. Alkata, arca, homlokába hulló haja. Királyi volt mozgása, gesztusai, és a hangja még tovább fokozta a vizuális élményt. Egy színész, aki bánni tud a hangjával! Dinamikája, ritmusa belülről, a szívéből fakadt. Fájdalmasan szép volt ez a hang, mint amilyen fájdalmas egy korán megtöretett férfi hangja. Hamlet utolsó szavai Horatióhoz szólnak:


Ó meghalok, Horatio.
Túlzajg az ádáz méreg lelkemen!
Nem élhetem meg az új híreket;
De íme, jóslok: Fortinbrasra száll
Az ország; övé haldokló szavam.
Beszéld el ezt neki, s minden körülményt,
Mi okozá – A többi, néma csend.


Mensáros ezt a mondatot minden előadáson másként, másnak mondta. Néhány a változatokból:
1. A többi, néma csend. Utoljára tekintetével körülöleli személyes drámájának halottait.
2. A többi, néma csend? Tekintetét az égre emeli, mintha a mennyei hatalmasságokat kérdezné, hogyan engedhették mindezt.
3. A többi, néma csend? Haldokolva a közönség felé fordul, a nézőtéren ülőkhöz intézi szavát.
Én most erre az utolsó megoldásra hívnám fel olvasóim figyelmét, mert ez a nagy kérdés, ami örökérvényű, ami elgondolkodtató az utókor számára, s valamennyiünket érintő intelem lehet.

1994-ben Shakespeare-rel és Mensáros Lászlóval együtt üzenem:


Beszéld el ezt nekik, s minden körülményt,
Mi okozá – A többi, néma csend?!

Kapcsolódó képek
1